Właściwe żywienie oraz suplementacja są podstawowym czynnikiem zdrowego trybu życia, świadomego osiągnięcia dobrego wyniku sportowego jak i dobrego samopoczucia. Zaburzenia odżywiania lub nieprawidłowo skomponowany jadłospis często mają wpływ nie tylko na zdolność do wysiłku, ale również na stan psychiczny.
Istnieje wiele strategii żywieniowych mających na celu osiągnięcie zamierzonego efektu. Świadome przygotowanie planu żywieniowego oraz stosowanie się do wskazówek żywieniowych ma na celu zapewnienie wystarczającej ilości energii do pracy mięśni, skuteczniejszą adaptację do wysiłku, zabezpieczenie mięśni przed katabolizmem, przyśpieszenie powysiłkowej regeneracji, a w bezpośrednim przygotowaniu do zawodów zwiększenie zasobów glikogenu mięśniowego.
Kontrola podaży energii pozwala na utrzymanie stałej masy ciała lub, o ile jest to wymagane, pozwala na redukcję masy ciała oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia urazu u sportowca. Dieta zarówno w okresie bezpośredniego przygotowania startowego, jak i w okresie treningowym, powinna być przygotowana indywidualnie, zgodnie z potrzebami i preferencjami sportowca.
Najważniejszym aspektem żywienia sportowców, często pomijanym przez wiele osób jest nawodnienie organizmu. Nawet niewielki stopień odwodnienia może negatywnie wpływać na zdolność do wysiłku, skurcze mięśniowe, a w skrajnych sytuacjach może powodować zaburzenia świadomości, zaburzenia funkcji nerek, a nawet może być przyczyną śmierci.
Utrata płynów podczas wysiłku fizycznego obniża zdolność wysiłkową, zarówno w zakresie wartości siły mięśni, jak i wytrzymałości.